Всичко написано тук е напълно субективно. Авторите не носят отговорност, ако някой е на различно мнение.

26 април 2011 г.

Най-бързо развиващия се спорт!

Ако ме познавахте лично сигурно щяхте да си кажете "Брей, как се сдържа да не пишеш за това досега?"Е, дойде времето да ви представя моя любим спорт: ММА!




(За образователна цел,водя разговора, с въображаем събеседник, никога не чувал за мма.)

Какво е ММА?
ММА е абравиетура от английски език: Mixed Martial Arts или на български Смесени Бойни
Изкуства(СБИ). Това е най-новия и най-бързо набиращия популярност спорт в момента.


Защо е толкова известен и ако е толкова известен, защо не знам за него?

СБИ е спорт, който се заражда през 80-90г на 20ти век, той е спорт създаден да отговори на вековния въпроса: "Кой боен спорт е най-добър?" или "А бе, каратист мое ли да пребие боксьор?". В нашата родина, спорта все още не е толкова известен, защото рядко го дават по телевизията, но напоследък се вижда началото с предавания по Нова, Ринг и дори Би Ти Ви(веднъж) и липсата на реклама за турнирите(за справка потърсете Real Pain Challange).


Е, гледах го, то едни полуголи мъже се прегръщат, ти гей ли си, кво?

Първо, не не съм гей(съжалявам ако имам фенове, но това е истината). Второ това, което си гледал/а е слаб ММА турнир. Тъй като повечето съдии за двубойте идват от спортове като борба или бокс, те оценяват най-високо повалянията, сиреч(<--тоест) най-лесната победа е ако успееш да бутнеш някой на земята и да го държиш там. Ето къде идва"но"-то, в успешните(интересните) организации(UFC, Strikeforce, Dream, дедо гугъл е ваш приятел) тази тактика рядко работи. В един стандартен професионален мач можете да видите, събаряне, ключ на ръка,крак, задушаване, нокаут и технически нокаут. Добрите бойци са специалисти в няколко стила били те муай тай, карате, кикбокс,борба, бразилско джи-джитсу,бокс и тн. Всичко това прави битките интересни и дава потенциал за невероятни обрати и те държи в напрежение до последния момент. Пък има и женски ММА.



Теб явно, доста те кефи тва, имаш ли любими бойци?

Да, но за разлика от други спортове, тук те са няколко и всеки е различен от другия, ще спомена имената им, виж в Youtube, за готини техни клипчета: George St. Pierre, Anderson Silva, Frank Mir, Nate Marquart.


Е, изказах се по въпроса и най-накрая ми олекна на душата, ако си мислите, че тези хора са мутри или идиоти, моля гледайте The Ultimate Fighter или хвърлете един поглед на mma-bulgaria.com ще бъдете доста приятно изненадани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар